Yaşanılan ortamda koku yönünden ağırlaşan havanın kurulu bir sistem vasıtasıyla dışarı atılmasını sağlayan havalandırma işleminde çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Havalandırma malzemeleri sistemde önemli görevler üstlenmekte olup çeşitli standartlara uygun bir şekilde ve belli prosedürler dahilinde üretilmektedir. Havalandırmada kullanılan ürünlerle ilgili detaya girmeden önce havalandırma çeşitleri nedir diye bakıldığı zaman lokal havalandırma çeşidi büro ve ofis gibi alanlarda yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Havalandırma Kanalı kullanılmayan bu yöntemde duvar veya cama monte edilebilen elektrik motorlu aspiratörler tercih edilmektedir. İnsanların yoğun bulunduğu ortamlarda ise merkezi havalandırma sistemi kurulmaktadır. Yanık gazların dışarı atılmasını sağlama amacıyla yanar ocaklar üzerine davlumbaz kurulmasıyla gerçekleştirilen davlumbaz havalandırması halk dilinde havalandırma olarak tabir edilmektedir. Havalandırma sisteminde malzeme seçiminin yanı sıra dikkate alınacak başka hususlar da bulunmaktadır. Öncelikle havalandırma işleminin yapılacağı alanın belirlenmesi gerekmekte olup buna uygun olacak şekilde fan seçimi sağlanmalıdır. Ortamda bulunabilecek hava kirleticilerinin de dikkate alınmasıyla birlikte kurulması gereken sistemin özellikleri saptanmaya çalışılmalıdır. Yüksek nem veya sıcaklık gibi çevresel faktörlerin etkili olduğu alanlarda malzeme seçimi çok önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.
Havalandırma Sistemi Kurulumunda Dikkat Edilecek Diğer Süreçler ve Kullanılacak Malzemeler
Kimyasal malzemelerin depolandığı veya kullanıldığı alanlar ile sadece insanların bulunduğu alanlarda kurulması gereken havalandırma sistemleri arasında elbette fark bulunması gerekmektedir. Sadece insanların yer aldığı ortamlarda Havalandırma Malzemeleri seçim sürecinde ortamdaki soluma ve insan etkisi gibi faktörler dikkate alınmaktadır. Kimyasalların bulunduğu ortamlarda ise talaş ve toz gibi parçacıkların güçlü bir şekilde filtrelenmesini sağlayan havalandırma sistemi kurulmalıdır. Yüksek ısı gibi çevresel faktörlerin etkilerinin hissedildiği ortamlarda ise ileri güçteki işlemciler rol üstlenmektedir ve böyle bir durumda güçlü soğutucu fanlar bulundurulmaktadır. Kurulacak havalandırma sisteminde uzun dayanımlı ve uygun fiyatlı malzeme seçilmeli ve mühendislik sürecinde yapılan kontroller mutlaka tekrarlanmalıdır. Havalandırma sistemi inşa sürecinde enerji verimliliğinin maksimum düzeyde tutulması sağlanmalı ve temizlik ile bakım onarım faaliyetlerin kolay bir şekilde yapılabilmesi dikkate alınmalıdır. Havalandırma Kanalı üzerinde yer alan bağlantı elemanları farklı sektörlerde de yoğun bir şekilde tercih edilebilmektedir. Rot malzemesi askı ekipmanı olarak kullanılmakta ve sistemin mekanik tesisatında bağlantı aracı olarak tercih edilmektedir. Paslanmaz özellikte olan rotlar çinko kaplamalı bir şekilde imal edilmekte ve ihtiyaçlara cevap verilebilecek nitelikte farklı boyutlarda üretilmektedir.
Havalandırma Bağlantılarında Kullanılan Diğer Malzemeler
Havalandırma Malzemeleri içerisinde yer alan cıvata ve somunlar, profiller ve rotlarla birlikte kullanılmakta ve kanal askı olarak da bilinmektedir. Kullanım amacı ve ihtiyaçlara göre farklı boyutlarda üretilen cıvata ve somunlar genel olarak kanal flanşının montajı sürecinde tercih edilmektedir. Kanal ile flanş birleşim noktasında yer alan ve hava kaybını önleme amacıyla kullanılan contalarda kauçuk malzeme üzerinde çift taraflı bant bulunmaktadır. Flanşlara uyum sağlayacak nitelikte üretilen köşebentler ise hatasız bağlantı kurabilme amacıyla kullanılmakta ve 20 mm veya 300 mm kadar ene sahip olmaktadır. Klipsler de sisteme uyum göstermesini sağlayan üretim teknolojileri ve modern yöntemlerle imal edilmekte ve 20 ile 40 mm arasında değişen boyutlarda satışa sunulmaktadır. Verimli ve uzun ömürlü bir kullanım için seçilecek malzemeler ile birlikte yapılacak işlemlerin de uzman ve deneyimli kişiler tarafından gerçekleştirilmesi çok önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.