HAVALANDIRMA İZOLASYON MALZEMELERİ

Havalandırma, genellikle ortak kullanım alanına sahip yerlerde ve kokuların ağır bulunduğu ortamlarda havanın bir sistemle dışarı atılma işlemidir. Havalandırma izolasyonu ise dışarıya atılan kirli havanın geri dönüşünü engelleyen bir sistemdir. Havalandırma kanalları bina içerisine monte edildikten sonra mutlaka mastik ve silikonla izolasyonu yapılmalıdır. Böylece kötü hava veya ortamdan dışarı atılan kimyasal içerikli kokuların içeriye sızması engellenmektedir.

Havalandırma çeşitleri

Kapalı alana sahip işyerleri günde en az bir kere olmak üzere tüm odaları havalandırılmalıdır. Ayrıca çalışılan ortamda bulunan gazların ve kötü kokuların yoğun olması havanın sık sık tazelenmesi gerektiğini göstermektedir. Bunun için bir havalandırma sistemi şarttır. Böylece kötü hava koşullarında işyeri ortamının sıcaklık derecesi düşmeyecek hem de havanın temiz ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde olması sağlanacaktır. Toz, duman ve kötü koku yayan işlerin yapıldığı yerlerde bu kokuları çekebilecek yeterlilikte aspiratör ve bacaya sahip havalandırma tesisatı olması gerekir. Eğer boğucu zehirli ve insan sağlığına zararlı kokuların olduğu bir alansa buna uygun bir havalandırma tesisatı yapılmalıdır. Bu tür yerlerde mutlaka havalandırma izolasyonu yapılması şarttır. Ayrıca çalışanlar maske ve koruyucu gereçler kullanmalıdır. Havalandırma lokal merkezi ve davlumbaz olarak üç başlıkta toplanır. Bu havalandırma çeşitleri kullanılacak olan yere göre hangisinin kurulacağı değişiklik göstermektedir.

  • Lokal havalandırma; büro, ofis gibi küçük alanlarda kullanılan havalandırma çeşididir. Tek başına çalışan, herhangi bir havalandırma kanalı bulunmayan, genelde pencere camına takılan basit aspiratörlerdir. 220 voltluk elektrik motorlarıyla çalışmaktadırlar.
  • Merkezi havalandırma; insan sayısının fazla olduğu ortamlarda kullanılır. Tek merkezli havalandırma sistemiyle çalışmaktadır. Genellikle hücreli aspiratörler kullanılmaktadır. Bu havalandırma sistemini kurarken kanal tesisatı da yapılmaktadır.
  • Davlumbaz havalandırması; genellikle yanar ocaklar üzerine kurulan bir havalandırma çeşididir. Ocak gazının havalandırma kanalları aracılığıyla dışarı atılmasını sağlar. Havalandırma dışında asıl amacı yanık gazların dışarıya atılımını sağlamaktır.

Klima, havalandırma çeşitleri arasında bulunmasa da insanların bulunduğu ortamın hava şartlarını normal düzeylerde tutmaya yarar. Aynı zamanda havanın temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Burada soğutma tesisatı ve havalandırma kanallarının tesisatı yapılır. Havalandırma kanallarının genel olarak izolasyonu mevcuttur.

Havalandırma izolasyonunda hangi malzemeler kullanılır ?

Havalandırma izolasyonu ısı ve ses yalıtımı sağlayan materyaller tarafından sağlanır. Bu malzemelerin öncelikli amacı hava kanalları içerisindeki havanın ısı değerini korumaktır. Bunun yanında yüksek devirde çalışan aspiratör fanlarının kanal dışına giden sesini azaltma amacıyla havalandırma izolasyonu yapılır. Böylece ortamda bulunan kanal tipi klimalara, havalandırma fanlarının bağlandığı kanallara, klimaların bağlı olduğu havalandırma kanallarına ses ve ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

Havalandırma izolasyon malzemeleri; poliüretan, cam yünü, taş yünü, ve kauçuktur. Bunlar ısı ve ses yalıtımını amacıyla sıkça kullanılan malzemelerdir.

  • Taş yünü ile yapılan yalıtımlar; havalandırma ve klima kanallarının ısı ve ses izolasyonunda kullanılmaktadır. Bir yüzü alüminyum folyo diğer yüzü taş yünü kaplı levhalardır. Uygulama yapılmadan önce kanal yüzeyi toz ve kirden temizlenmelidir. Soğuk kanal yalıtımlarında yoğuşma riskine karşı alüminyumla kaplı levhalar kullanılmalıdır. Alüminyum folyolu yüzey dış kısma gelecek şekilde uygulanmalıdır. Dışarıya hava geçirmemesi için alüminyum folyo bantlarla levhalar sabitlenmelidir.
  • Kauçuk levhalar ile yapılan yalıtımlar; iklimlendirme, soğutma ve havalandırma gibi kanallarda kullanılmaktadır. Kauçuktan üretilmiş düz bir yapıya sahip yalıtım malzemesidir. Yalıtım yapılacak boru ile levha arasında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. Ek yerlerin sızdırma yapmaması için yapıştırılmalıdır.
  • Poliüretanlar; ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü amacıyla kullanılan köpük şeklinde yalıtım malzemeleridir. Yalıtım yapılacak boruyla poliüretan boru tam oturmalı arasında kesinlikle boşluk kalmamalıdır. Güneş alan uygulamalarda mutlaka güneş ışığına karşı koruyucu boya kullanılmalıdır.